Gör en budget – Tips till Privatpersoner och Företagare

budget spargrisGenom att göra en budget får du en tydlig överblick över vad du faktiskt gör med dina pengar. Om du det har koll på ekonomin kan du lättare förändra din ekonomi om det behövs eftersom du kan se var felet ligger. Budgettänket är i grund och botten väldigt enkelt – dina inkomster ska täcka dina utgifter.

Genom att göra en månadsbudget skriver du ner vad du tror att alla budgetposter kommer att kosta varje månad. Det är viktigt att du utgår från dina inkomster när du gör budgeten för att du ska kunna följa den.

I slutet av månaden kan du jämföra budgeten med hur dina faktiska utgifter såg ut för att se om du lyckats hålla budgeten eller ej och hur de olika posterna ser ut. Det är dock väldigt bra om du kan hålla koll på din budget regelbundet under månaden för att se till att göra några ändringar om du märker att en budgetpost drar över väldigt mycket. Kanske har du handlat för mycket kläder? Då kanske du helt enkelt inte kan handla mer kläder just den här månaden.

Innan du börjar

Innan du börjar med din budget måste du kunna skilja på fasta och rörliga kostnader. Fasta kostnader är de kostnader som är återkommande varje månad och som du får räkningar på. Några av de vanligaste fastna kostnaderna är hyra, lån, medlemsavgifter av olika slag, telefon, försäkringar, dagisavgifter och bilskatt. Det som är fördelen med de fasta kostnaderna är att det ofta är ganska lätt att veta hur mycket de kommer att kosta då det är återkommande räkningar som är mer eller mindre detsamma varje månad. Driver du ett företag är det extra viktigt att föra en budget över företagets månadsutgifter, företagare upplever dock ofta att kunder är sena med betalningen och detta skapar givetvis stora problem för budgeten som du har gjort och som du räknar med, därför kan det vara klokt att i dem fallen när kunden är sen med fakturan att helt enkelt sälja den till företag som Qvido.se som hjälper dig att få bra betalt för din faktura.

månadsbudgetBeräkna rörliga kostnader

De rörliga kostnaderna är desto svårare att beräkna då det omfattar alla andra köp så som till exempel mat, kläder, bensin, nöjen, hårklippning, tvättmedel och godis. Det faktum att de varierar gör det svårare att beräkna vad de kommer att kosta i månaden då det kan variera kraftigt. Det är också de rörliga kostnaderna som brukar dra iväg när man får problem med ekonomin. Att sätta upp en budget och följa den kan vara ett sätt att komma undan från detta problemet.

Om du inte riktigt vet hur du ska komma igång med att göra en budget är ett tips att utgå från någon budget som redan finns för att säkerställa att du får med alla budgetposter som du behöver i din egna budget. Det finns flera hemsidor där det finns budgetar som är tillgängliga och där det finns förslag på budget och för vad olika poster bör kosta. Det är en uppskattning som har gjorts utifrån en granskning av en del budgetar vilket gör att det självklart inte är hugget i sten, men det kan vara en riktlinje som det kan vara bra att förhålla sig till.

Om du har en budget som inte går ihop och du märker att en av dina budgetposter är väsentligt högre än genomsnittet så kan du se det som ett varningstecken. Ett annat smidigt verktyg att använda sig när man vill arbeta med budget är mobilappar. Det finns flera bra appar som gör det både smidigt och enkelt att få koll på hushållsekonomin så kolla gärna upp om det finns någon som passar dig.

Kommentera