Ska man ha rörlig eller bunden ränta på sitt Bolån?

finansblogg

Rörlig eller bunden ränta?

Att välja om man ska ha en rörlig eller bunden ränta på sitt bolån är alltid en svår fråga. Är det bra att satsa på att räntorna kommer att vara fortsatt låga och ha kvar sitt bolån med rörlig ränta? Eller är det kanske rimligt att tro att räntorna är på väg upp och därför passa på att binda nu när den bundna räntenivån är relativt låg? Det är en omöjlig fråga att svara på.

Det enda du kan göra är att försöka hålla koll på vad som händer och vad som känns bäst för din del. Det finns inget som är rätt eller fel. Det beror helt enkelt på vad som händer i framtiden och hur mycket du är villig att betala för att känna dig säker.

Bunden ränta
Bunden ränta är ett alternativ som passar dig som tror att den rörliga räntan kommer att stiga och om du är en person som vill veta exakt hur mycket du ska betala vid varje betalningstillfälle. Du kan välja hur länge du vill binda räntan – vanligen kan räntan bindas på mellan ett och tio år. Under den tid lånet är bundet får du den ränta som gäller den dag lånet betalas ut.

Fördelen med att binda räntan är att du får en ökad trygghet och vet mer hur din ekonomi kommer att se ut vilket gör att du kommer att få lättare att planera inför framtiden. Du slipper ta risker med din egen och familjens ekonomi och du behöver inte ständigt hålla koll på ränteutvecklingen.

Rörlig ränta
Rörlig ränta kan däremot vara ett alternativ för dig om du tror på fortsatt låga räntor och låg inflation. Har du rörlig ränta men funderar på att binda den, är ett bra tips att hänga med på räntemarknaden och vara vaksam på förändringar som pekar på att räntorna kan stiga och när det är dags att binda räntan.

Den rörliga räntan ändras oftare. Rent historiskt sett har den rörliga räntan inneburit en lägre räntekostnad i längden, men också en högre risk eftersom det är omöjligt att veta om räntan kommer att stiga eller ej. De flesta banker erbjuder 3-månadersränta som den kortaste räntan idag.

En kombination kan vara det bästa
Oavsett vilken sida du lutar åt kan det vara ett tips att dela upp bolånet på flera lån med olika bindningstider för att sprida risken. En variant är att lägga en del av lånet med rörlig ränta och en eller flera delar med olika bundna löptider. Då behöver du inte lägga om lånets bundna delar vid samma tidpunkt, exempelvis i ett ränteläge då boräntorna är höga.

Håll koll på ränteutvecklingen. Ser du att räntorna börjar stiga väldigt mycket kan det vara en god idé att binda så mycket som möjligt för att få en viss trygghet.

Kolla gärna det här klippet för ytterligare information om bolån

Kommentera